sunnuntai 24. elokuuta 2014

Uudet verhot

Innostuin ompelemaan olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen uudet verhot. 
Olohuoneen vanhat verhot:

 


Halusin uusienkin verhojen olevan kappamalliset. Koiraperheessä en halua verhojen joutuvan hyökkäysten kohteeksi. Käytän kappakappaleen yläreunassa yksinkertaista verhorypytysnauhaa.



Olohuoneen uudet verhot:



Makuuhuoneeseen myös samalla mallilla. Vanhat verhot:


Ja uudet verhot:





Kätköilyreissu Kuopioon 16.8.-17.8.2014

Lähtiessäni kätköilemään pääkaupunkiseutua kauemmas, on matkalla oltava tavoite ja suunnitelma. Tämän matkan tavoitteena oli löytää neljä haastekätköä. Haastekätköt ovat sellaisia kätköjä, joiden kirjaamiseen on pitänyt ensin suorittaa erilaisia tehtäviä. Tehtävät ovat yleensä erityyppisten kätköjen kerääminen. 

Haastekätköt olivat:
1. 100:n attribuutin haasteessa pitää kerätä kätkökuvauksissa olevia attribuutteja eli määritteitä 100 erilaista. Attribuutteja ovat esim. talvilöydettävyys, puuhun kiipeäminen, veneen tarvitseminen ja uv laitteen tarvitseminen. 

2.  300. pisteen haaste. Kätkökuvauksissa on jokaiselle kätkölle annettu vaikeuspisteitä 1-5, puolen pisteen tarkkuudella, samoin maastopisteitä. Haasteessa tulee saavuttaa yhden päivän aikana löydettyjen kätköjen yhteispistemääräksi vähintään 300.

3. 400 mystery cahces a discovered - Challenge. Koko kätköilyhistorian ajalta tulee olla löydettynä yhteensä 400 mysteerikätköä. Mysteerikätköt ovat esim. laskutehtäviä, sähköisiä palapelejä, sudokuita tai muita ratkaistavia arvoituksia.

4. A loyal cacher - Challenge. Yksinkertaisesti tulee löytää yhden kätkönpiilottajan kaikki kätköt ja niitä tulee olla vähintään 10 kpl. 

Suunnitelmanani on yleensä kiertää mahdollisimman monta kuntaa matkalla määränpäähän. Katson yleensä geocaching. com kartastosta, mitkä löytämättömät kätköt sattuvat matkan varrelle ja samalla tarkistan geocache.fi listasta, mihin kuntaa ko. kätköt kuuluvat. Yritän myös etukäteen ratkoa mahdollisimman monta mysteeriä matkan varrella olevista kunnista. Tälle matkalle valmistauduin mm. katsomalla elokuvan, neulomalla muutaman tilkun ja ratkaisemalla sudokun. 

Ensimmäinen päivä starttasi kuuden aikoihin aamulla ja reitti kulki Mäntyharjun, Mikkelin, Juvan, Joroisen, Varkauden ja Leppävirran kautta Kuopioon. Päivän yhteismäärä oli 26 kpl. Perillä oli klo 22 aikoihin. Yksi päivän hauskimmista kätköistä oli Mikkelissä. Se oli lukittu rasia, jonka lukon yhdistelmä piti virkata kotona valmiiksi. 








Yövyin Kuopiossa ja matka takaisin kotiin alkoi kahdeksan aikoihin. Hain Kuopiosta nuo mainitut haastekätköt. Ne eivät todellakaan olleet reitin varrella vaan kahteen niistä ajelin ensin liki 10 kilometriä isompaa ja pienempää mutkittelevaa tietä ja lopulta löysin joko kätkönpiilottajan pihaan tai hiljaiselle uimarannalle. No, kokemuksia kumpikin. Päivän komeimmat maisemat tarjosi Puijonsarvi.

Kotimatka kierteli Kuopion lisäksi Tervon, Rautalammen, Suonenjoen, Pieksämäen ja Kangasniemen kautta kotiin. Kotona olin taas klo 22 aikoihin. Matkalle kertyi kilometrejä 990 ja toisen päivän kokonaismäärä oli 20 kpl. Väsynyt mutta onnellinen. 









torstai 21. elokuuta 2014

Sarjatuotantoa

Käytän karkkipaperipussukoiden ompelussa sarjatuotannon menetelmiä. Ensin leikkaan lakanakankaasta pussukoiden aihiot ja samankokoiset palat kaksipuolisesti liimautuvasta tukikankaasta. Silitän karkkipaperit kiinni lakanakankaaseen niin, että reunat ovat hieman päällekkäin ja kuviot jatkuvat sujuvasti.



Tasoitan karkkipapereiden reunat ja leikkaan vuorikankaat ja suojamuovit.

Tämän jälkeen siksakkaan karkkipapereiden irtonaiset reunat, jotta ne eivät repsottaisi valmiissa pussukassa. Näin myös pussukka kestää paremmin käyttöä. 


Kiinnitän kaikki kerrokset Vuori, karkkipaperi, suojamuovi) toisiinsa vetoketjureunasta. Seuraavaksi valitsen sopivan vetoketjun. Minulla on yleensä valmistumassa useampi pussukka samaan aikaan, joten valitsen vetoketjut valmiiksi ja teippaan ne nurjalle puolelle. 


Vetoketjun kiinnitys, reunojen ompelu ja reunojen huolittelu ja lopuksi pussukan kääntäminen oikein päin.


keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kätköilyreissu itä-Suomeen 18.7.-20.7.14

Kätköilypainotteista tekstiä tällä hetkellä, mutta täytyy kirjata reissut tänne, kun niistä vielä jotain muistaa. 18.7.14 kiersin Orimattilan, Kouvolan, Luumäen, Puumalan ja Sulkavan kautta Punkaharjulle.



Päivän paras kätkö löytyi Puumalasta. Jo matka kätkölle kulki halki kauniin Puumalan kunnan, ei turhaan kehuta Puumalaa Suomen kauneimmaksi kunnaksi. Matkalla oli neljä saarta, joiden välillä oli joko silta- tai lossiyhteys. Nestorinrannan Bed&Breakfast majatalosta oli vielä kätkölle käveltävää noin 900 metriä (linnuntietä). Tietä pitkin pääsi noin 300 metrin päähän, siitä oli siirryttävä umpimetsään, joka oli paikoitellen suota. Viimeiset 100 metriä piti kahlata matalikon yli. Kaikki olisi sujunut loistavasti, jossei olisi ollut mukana Lenni koiraa. Lennihän ei siis kastele tassujaan järvessä eikä meressä vaikka suolla juoksentelikin tassut loiskuen. Lenni oli pakko sitoa puuhun kahluureissun ajaksi ja huudella koko kävelyn aikana rauhoittavasti. Kätkö löytyi ja paluumatkalle. Tämä kätkö oli tervajörkin tekemistä viimeinen haettava, siksi se oli niin tärkeä ja vaivan arvoinen. Päivän kokonaismäärä oli 19 kappaletta löytöjä.

19.7.14 Lähdin Punkaharjulta kohti Joensuuta, matkalle tuli kätköilykuntia: Savonlinna, Enonkoski, Heinävesi, Tuusniemi, Kaavi, Outokumpu, Polvijärvi ja Liperi. Yöpyminen oli Kontiolahdella lähellä Joensuuta. Tämän päivän kohokohtina olivat Petri Nygårdin tapaaminen Enonkoskella ja päivän viimeisen eli Kätköharava-nimisen kätkön löytyminen. Kätköharava ratkaistiin kuten aikoinaan Miinaharava-peli. Itse kätkö oli haastavassa paikassa, kun lähestymistietä ei meinannut löytyä millään. Lopulta pääsin noin 700 metrin päähän ja sielläkin oli autoromuttamo vastassa. Romuttamon pihan läpi taas umpimetsään rämpien ja vielä junaradankin yli ei enää iltahämärässä väsyneenä maistunut hyvälle. Kätkön löytyminen maistui sitäkin paremmalle. Päivän kokonaismäärä oli 18 löytöä.





Viimeinen matkapäivä eli 20.7.14 oli matkustamista kotiin päin kuntien Kontiolahti, Joensuu, Ilomantsi, Tohmajärvi, Rääkkylä, Kitee, Parikkala, Rautjärvi ja Lappeenranta kautta. Tämän päivän kokonaismäärä oli 20 löytöä. 





Päivän hauskin kätkö löytyi Kiteeltä maitolaiturin läheltä. Ajan säästämiseksi poikkesin Ilomantsiin ja Rääkkylään vain lähimmille kätköille, joka olivat kuntarajan "oikealla" puolella ja samalla mahdollisimman lähellä valtatietä. Talviturkki tuli heitettyä Ilomantsin Marjovaaralla idyllisellä uimarannalla. Suomen itäisin piste jäi tällä matkalla käymättä ja samalla yksi koordinaattiruutu saavuttamatta, mutta seuraavalla reissulla sitten sinne. Matkamittariin kertyi 1530 kilometriä ja ilmastointilaite sai autossa laulaa, koska hellettä oli riittävästi.

maanantai 4. elokuuta 2014

Nuuksio PT

Nuuksiossa on 110 kätkön PowerTrail eli PT. Patikoin tämän trailin kolmessa osassa keräten samalla matkan varrelta muitakin sarjaan kuulumattomia kätköjä.

Ensimmäisen osan patikoin 8.6.14 Lennin kanssa, tällöin ei ollut vielä kovin kuumaa päivällä, joten Lennikin jaksoi hyvin. Keräsin PT:ltä numerot 1-22, vain numero 5 jäi löytymättä, oli ilmeisesti kadonnut sillä hetkellä. SportsTrackerin mukaan matkaa kertyi edestakaiseen matkaan 13,5 km ja aikaa kului 4 tuntia. Aloituskohta oli Pirttimäen ulkoilualueelta ja takaisinkääntymiskohta Kattilajärventiellä.


Toisen osan patikoin 8.7.14 yksin, koska silloin oli jo hellettä eikä viitsinyt rääkätä koiria helteellä. Silloin keräsin purkit 23-44. Matkaa kertyi yhteensä 12,5 km ja aikaa kului 4 tuntia. Aloituskohta oli Kattilajärventiellä ja takaisinkääntymiskohta Nuuksiontiellä. 






Viimeisen osuuden hain 26.7.14, jolloin oli myös hyvin helteistä Ennakoin tilannetta lähtemällä liikkeelle todella varhain aamulla, jotta olisi viileämpää. Viimeinen osio oli lenkkimäinen, joten se oli kaikkein helpoin kierrettävä. Hain loput kätköt eli numerot 45-110. Tältä osiolta jäi numero 90 löytymättä, muutoin kaikki löytyivät. Reitti oli noin 20 kilometriä ja aikaa kului liki 8 tuntia.





Maisemallisesti Nuuksio PT oli todella kaunista: korkeita kallioita, helppokulkuisia väyliä ainakin alkuosassa. Viimeisellä lenkillä reitti kulki umpinaisemmassa metsässä, jossa oli viileämpää ja mielenkiintoisempaa nähtävää. Viimeisellä osuudella oli myös ollut joskus metsäpalo, koska puiden rungot olivat hiiltyneitä. Suosittelen tätä trailia kaikille kätköilijöille. Vaikka ei haluaisi kerätä koko sarjaa, niin reitiltä voi poimia niin lyhyen pätkän kuin haluaa. Reitin alkuosaa numeroon 39 saakka pääsee kohtuullisen hyvin vaikka lastenvaunujen kanssa.

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Kätköilyreissu Ahvenanmaalle 29.6.-2.7.14




Kummitytön kanssa päätimme lähteä keräämään Ahvenanmaan kuntia kätköilykartalle. Tavoitteena oli saada kaikki ne kunnat, joihin pääsi ilmaiseksi joko siltoja pitkin tai lossilla. Sunnuntaina 29.6. oli startti puolen päivän aikaan ja yöpymispaikka oli Turussa motelli Inn22. Matkalla kiertelimme tietenkin kätköilemässä Vihdin, Nummelan ja Somernimen kautta. 









Somerniemellä tuli kiipeiltyä puussakin. Kävimme viemässä tavarat motelliin ja lähdimme vielä illalla Paraisille ja Kakskerran saaristoon. Kakskerran hautaumaalla tervehdimme edesmenneitä sukulaisiamme. Paraisilta löysimme yhden mysteerikätkön. Toista yritin etsiä, mutta se oli lehmien laitumella ja pois tullessani lehmät innostuivat tukkimaan aidan vierustan. Nauruksihan asia loppujen lopuksi meni.

Maanantaiaamuna oli varattu laivamatka kansipaikoilla Maarianhaminaan. Kummitytön tekemä suunnitelma oli erittäin selkeä ja johdonmukainen, sitä noudatimme koko matkan ajan.




Ensimmäisenä Ahvenanmaan päivänä kiersimme Maarianhaminan, Jomalan, Finströmin ja  Hammarlandin kautta Eckeröön, jossa yöpyminen oli Notvikens Stugor & Camping. Muistin paikan lapsuudestani, kun kuljimme perheen kanssa asuntovaunuillen. Päivän kätkömäärä oli 14. Päivän tärkein kätkö oli tervajörkin piilottama purkki Eckerön satamassa.











Ilmeisesti aika oli mennyt tämän leirintäalueen ohi, koska olimme yhden perheen kanssa ainoat majoittujat.
Toisena Ahvenanmaan päivänä kiersimme Getan, Saltvikin, Sundin, Vårdön ja Lumparlandin kautta majapaikkaamme Lemlandiin. Majapaikkamme oli majatalo Amalia. Päivän kätkömäärä oli 17 ja hauskin kätkö oli Geta bergen, jossa oli taas kerran kiipeilyhaastetta.



















Viimeisenä Ahvenanmaan päivänä kiertelimme Maarianhaminaa, shoppailimme vähän ja lounastimme ennen laivaan ajoa. Maarianhaminasta keräsimme vielä 5 kätköä. Turusta ajoimme suoraan kotiin iltamyöhään. Olipas hauska reissu ja kuntahaaste tuli suoritettua.